Kattentrimsalon Purr & Fur
goed voor kat en vacht!

Kattentrimsalon

Katten kunnen zich vaak zelf goed verzorgen en hun vacht zelf goed onderhouden; de kattentong is een heel goede kam! Maar soms hebben ze wat hulp nodig. Dit kunt u zelf in de gaten houden door de vacht regelmatig te controleren op knopen, klitten of vaste vacht. Misschien lukt het u zelf nog om de kat hierbij te helpen, maar mocht dat niet zo zijn, dan is uw kat van harte welkom of kom ik graag bij u thuis.

Een trimsalon is niet alleen voor raskatten of alleen voor langharige katten. Iedere kat is welkom! Er zijn zoveel verschillende soorten katten en nog wel meer verschillende soorten vachten; niet alleen rasspecifieke vachten. Ook per ras kan de vacht namelijk enorm verschillen; zo kan de ene halflangharige kat zichzelf nog goed verzorgen, maar heeft de ander er echt hulp bij nodig. 

Klitten zijn ontzettend pijnlijk voor de kat. Tijdens het lopen, springen en wassen, trekken de klitten aan de huid. Ook geaaid worden kan door de klitten als erg vervelend ervaren worden. Soms is bij de kat een gedragsverandering of stress waarneembaar als hij last heeft van die pijnlijke klitten; hij kan bijvoorbeeld 'chagrijnig' reageren naar u of naar de andere katten in huis, waardoor de harmonie tussen katten verstoord kan raken en daardoor weer stress kan ontstaan. Bij ernstige verviltingen krijgt de huid geen zuurstof en kan het gaan broeien en smetten, waardoor huidontstekingen kunnen ontstaan. Ook door het trekken van het vilt aan de huid, kan de huid beschadigen en krijgen (schimmel) infecties kans om te ontwikkelen. Wacht dus niet te lang met het maken van een afspraak!

In mijn trimsalon komen alléén katten voor een trimbehandeling en/of wasbeurt.  Deze keuze is heel bewust gemaakt; op deze manier kan ik me compleet richten op de kattenvacht, die echt anders is dan een hondenvacht én de salon is vrij van hondengeurtjes! Zoals u al eerder heeft kunnen lezen, werk ik in mijn kattentrimsalon kat- en vachtvriendelijk en streef ik daarbij naar een stressvrije behandeling of zorg daarbij in ieder geval dat uw kat zo min mogelijk stress ervaart. Bij voorkeur trim ik uw kat in de trimsalon, maar een afspraak bij u thuis is ook mogelijk. Het voordeel van trimmen in de trimsalon is dat de kat in een vreemde omgeving meer onder de indruk is, waardoor de behandeling vaak makkelijker verloopt. 


 


Katvriendelijk en stressvrij

Het welzijn van uw kat staat voorop en om angst en stress zoveel mogelijk te beperken, werk ik alleen op afspraak en plan ik genoeg tijd in; uw kat(ten) is de enige in de salon. Voor iedere afspraak is de salon weer schoon, gebruik ik een schoon trimshirt en 'nieuwe', schone materialen, zodat er ook geen geurtjes van de vorige kat aanwezig zijn.

Bij voorkeur blijft u bij de behandeling en mag de kat op zijn eigen kleedje, met zijn eigen geur, liggen. 

Daarnaast gebruik ik ook essentiële oliën van Young Living voor rust en ontspanning en zo min mogelijk stress. Kijk hiervoor ook op de pagina Opleidingen.  Ik werk met katvriendelijke technieken en werk dus samen met de kat, waardoor hij het gevoel heeft alles onder controle te hebben. Ik let goed op de lichaamstaal, stresssignalen en geluiden van uw kat en mocht het nodig zijn, dan nemen we even een korte pauze om de kat gerust te stellen. 

Vachtvriendelijk

De vacht van de kat heeft belangrijke functies en moet dus zoveel mogelijk in tact blijven. De vacht zorgt voor:

  • een buffer tussen de kat en zijn omgeving
  • bescherming tegen letsel en infecties
  • warmteregulatie (ook in de zomer!)
  • bescherming tegen teveel zonlicht

Ik trim de vacht op een niet-invasieve manier. Dat houdt in dat ik vachtsparend te werk ga. Alleen vervilte vacht en klitten worden verwijderd, eventueel met de tondeuse (plaatselijk). De gezonde vacht wordt gecontroleerd en met een grove kam en slickerborsteltje doorgekamd. Lukraak ontwollen, plukken of scheren is er niet bij. Op deze manier blijft de vachtcyclus intact, blijft de kwaliteit van de vacht goed en zal er minder snel weer een bezoekje aan de salon gebracht hoeven te worden in verband met verharen of klitvorming.


De trimbehandeling
De trimbehandeling vindt plaats in een rustige omgeving, zonder geurtjes van andere katten en bij voorkeur met u erbij. De kat mag op zijn eigen dekentje (met zijn eigen geur) liggen. Omdat er een onderliggend probleem kan zijn voor de minder goed verzorgde vacht, kijk ik verder dan alleen de vacht. Voordat ik begin probeer ik samen met u 'de puzzel compleet te maken': Waar komen de problemen vandaan en hoe kunnen we ze in het vervolg verminderen of verhelpen, en bekijk ik: Hoe ziet zijn vacht eruit? Waar zitten de problemen? Hoe is het gebit? Zijn ogen en oren schoon? Beweegt de kat soepel? Hoe reageert de kat als ik met mijn handen door zijn vacht ga? Natuurlijk is het ook van belang om te weten of de kat gezondheidsproblemen heeft, waar ik rekening mee moet houden en is het goed om te weten hoe zijn karakter is. 

Bij iedere trimbehandeling worden de nagels geknipt en wordt de hele vacht gecontroleerd. Dit doe ik in eerste instantie door goed te voelen met mijn handen om een inschatting te maken van de benodigde behandeling. Pas daarna komen de materialen er aan te pas. Kleine klitten worden zo mogelijk uitgeplozen of uitgekamd met de laatste 3 punten van de grove kam. Grotere klitten, die niet uitgekamd kunnen worden, worden weggeschoren. Het uittrekken van een klit is zeer pijnlijk en is schadelijk voor de huidflora, waardoor de kans op (schimmel)infecties vergroot wordt. Als de vacht vervilte plekken heeft, worden deze plekken altijd geschoren. Op de pagina Tarieven vindt u de verschillende trimbehandelingen.

Wassen van de vacht wordt in principe alleen gedaan als dat echt nodig blijkt te zijn. Denk hierbij aan ernstige vervuiling of als ruibehandeling en alleen als de kat het toelaat. Voorwaarde is wel dat de vacht vrij van klitten is. 


 

Maak hier direct een afspraak

 

  • _DSC1152
  • _DSC1143
  • BSS00071

DiNozzo

Sir Mousemunch

O'Malley

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram