Kattentrimsalon Purr & Fur
goed voor kat en vacht!


Van lief, zachtaardig poezenbeestje naar wilde tijger!  Of.... gewoon naar een bang, gestrest kippetje? 

Het kan zomaar gebeuren: je lieve, zachtaardige poezenbeestje verandert plotseling in een wilde, agressieve tijger. Hellup! Wat is er aan de hand? 

Als je kat opeens een gedragsverandering (welke dan ook) laat zien, is het van het grootste belang om echt direct een afspraak te maken bij de dierenarts. En die gedragsverandering hoeft echt niet zo groot te zijn om de afspraak te maken! Katten zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn. Ze staan nog heel dicht bij hun voorouders die geheel op zichzelf aangewezen waren. En tja, dan kun je niet laten zien dat er iets mankeert, want dat zou er wel eens voor kunnen zorgen dat je een makkelijke prooi wordt.  

Als je weet dat veel ongewenst gedrag voortkomt uit pijn of ziek zijn, en als je weet dat katten veel pijn kunnen verdragen, dan weet je ook dat het heel erg moet zijn als hij uiteindelijk laat zien dat hij ergens last van heeft. Dus als de wiedeweerga laat je je kat uitgebreid onderzoeken. Uitgebreid, want aan de buitenkant is niets zien, anders was je dat natuurlijk wel zelf opgevallen. Dus in ieder geval laat je ook bloed en urine controleren! 

Hopelijk is er medisch gezien niets aan de hand. Maar waar komt die agressieve tijger dan opeens vandaan? Offf.... is hij geen agressieve tijger, maar eigenlijk een bang, gestrest kippetje? Dat gaan we eens goed bekijken. Wat je doet is dit: je houdt je kat een paar dagen goed in de gaten. Nee, je gaat natuurlijk niet de hele dag naar hem zitten staren.... daar komen weer andere problemen van. Als de agressieve tijger in hem los komt, laat je hem kalmeren: je laat hem compleet met rust (en natuurlijk blijf jezelf ook rustig) en dan ga je na wat de kat aan het doen was, vlak voordat dat gebeurde. Wat deed hij? Wat zag hij? Wat hoorde hij? Waar was hij? Hoe laat was het? Hou dit een paar dagen goed bij, zodat je er op kan gaan anticiperen. 

Het kan natuurlijk van alles zijn, maar het zou zomaar kunnen zijn dat je lieve, zachtaardige poezenbeestje een buitenkat zag lopen of dat die buitenkat even lekker aan het pottenkijken was. En dan komt het gestreste kippetje naar boven! Nu denk je misschien: ‘Ach, die buitenkat doet toch niets? Hij kan niet eens bij mijn kat komen.’ Toch is dit voor je kat heel erg bedreigend! En dan kan het zomaar zijn dat hij zijn emotie afreageert op het eerste levende wezen dat hij tegenkomt. Au! Poeh, gelukkig kunnen we deze misplaatste agressie heel simpel oplossen. We willen gewoon de stressfactor, in dit geval het zicht op die buitenkat, wegnemen. Jouw kat kan de buitenkat niet meer zien en de buitenkat kan niet meer naar binnen staren. Makkie toch? 

Want de meest eenvoudige oplossing is de onderkant van het raam afplakken met raamfolie. Je hoeft echt niet het hele raam af te plakken, maar gewoon de breedte van de rol aanhouden. Op die manier geef je de buitenkat geen kans meer om naar binnen te kijken en als je nou een verhoging bij het raam zet, geef je je eigen kat nog wel de kans om lekker af en toe naar buiten te kijken, (want die buitenkat zit er echt niet de hele dag). Probeer het maar, je zult zien dat je heel snel je lieve, zachtaardige poezenbeestje terug zult hebben en dat de rust in huis is weergekeerd. 

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram