Kattentrimsalon Purr & Fur
goed voor kat en vacht!

Haarballen en overal haar….

Heh get….. Vanmorgen stond ik weer eens met mijn sokken in een heerlijke, vochtige, verse haarbal. Het is hier met 9 katten goed te merken dat de rui er aan komt. Maanden heb ik geen haarbal gevonden eigenlijk en sinds twee weken is het raak. Tijd dus voor een blog!

Want, hoe ontstaan haarballen eigenlijk?

Door zichzelf te wassen, houdt de kat zich niet alleen schoon, maar worden ook schilfers en losse haren verwijderd.

De vacht is lange tijd in rust geweest, maar nu, met het lengen van de dagen, komt daar verandering in. De vacht wordt door het licht gestimuleerd te gaan groeien, wat de start van de rui inluidt. De oude haren worden allemaal vervangen. Dat betekent dat er eerst in een periode van een week of 6 wolharen loskomen. Een kat wast zich zo’n 3 uur per dag en bij deze wasbeurt likt hij de losse haren weg en slikt ze in. Niets bijzonders, want zo gaat dat al eeuwen natuurlijk. Katten kunnen deze haren niet verteren, waardoor de kans bestaat dat deze samen gaan klonten in de maag. De meeste haren worden overigens gewoon uitgepoept. Haarballen ontstaan als er te veel haar wordt ingeslikt en zich ophopen in de maag. Vooral tijdens de rui zal je kat hier dus meer last van kunnen hebben, maar ook als er een huidprobleem is of bijvoorbeeld als je kat last heeft van stress en hij hierdoor overmatig gaat likken. Wees dus altijd alert: als je kat veel haarballen produceert (1 per maand is normaal), kan er wel eens iets meer aan de hand zijn dan alleen de rui. Een bezoekje aan de dierenarts kan verstandig zijn.

In de maag vormen de haren trouwens wel echt een ‘bal-vorm’, pas als de haarbal door de slokdarm naar buiten wordt geperst, krijgt het een langwerpige vorm. De hoeveelheid haar en ook de lengte ervan spelen een grote rol in het ontstaan van deze haarballen. Gelukkig braakt je kat dit na verloop van tijd vaak uit, doordat de maagwand geïrriteerd geraakt is. (Ook kattengras irriteert de maag, waardoor het braken wordt opgewekt). Als dat niet gebeurt, zou het kunnen leiden tot een verstopping van de darm. Om te voorkomen dat de haarbal vast komt te zitten en operatief verwijderd moet worden, kunnen we de kat gelukkig wel een handje helpen hoor.

Wanneer kan je kat wat hulp gebruiken?

·        Als hij vaker en kleinere hoeveelheden eet
·        Als hij kucht of hoest
·        Als hij gras wil eten
·        Als hij haarballen uitbraakt


Als je kat last heeft van de volgende symptomen kan er sprake zijn van een vastzittende haarbal en is een bezoekje aan de dierenarts noodzakelijk:

·        Chronisch braken / braken zonder effect
·        Opgeblazen buik en buikpijn
·        Geen ontlasting of juist diarree hebben
·        Gewichtsverlies en verminderde eetlust   

 

Wat kunnen we zelf doen?

Nu wil ik je natuurlijk niet bang maken, want meestal kan een kat het allemaal zelf goed oplossen, maar als je kat wat hulp nodig heeft, kunnen we dat regelen!

  • Wat in ieder geval al van belang is, is dat hij meerdere keren per dag kleine beetjes kan eten (bij ons staan er onbeperkt brokjes). Hierdoor blijft het maag-darmkanaal in beweging en kunnen haren makkelijker afgevoerd worden. 
  • Tijdens de rui kunnen we helpen met het afvoeren van al die losse haren. Nou hoor ik je denken: ‘Maar ik mocht toch niet te veel kammen en borstelen?!’ Klopt! We helpen niet met de kam of slickerborstel, maar met een vochtig microvezeldoekje! Daarmee aai je in kleine bewegingen over de vacht alsof het de kattentong is. Dit mag dagelijks gedaan worden hoor.
  • En mocht er nog meer nodig zijn, dan zou je een voedingssupplement kunnen geven in de vorm van een ‘haarbalpasta’ of ‘anti-haarbalsnoepjes’. De mout in deze producten zorgt voor een ondersteuning van de darmwerking. Het maakt de aanwezige haarballen weker en bevordert de darmwerking.


Gelukkig duurt de rui bij een halflanghaar niet eeuwig. Met een week of 6 zullen zij (en wij) er weer vanaf zijn en zijn alle wolharen vervangen. Daarna is het de beurt aan de dekharen, maar daarvan ondervinden we veel minder hinder. Natuurlijk niet vergeten de vacht iedere dag even te controleren op klitten, maar niet te veel gaan kammen. Als je tijdens de rui veel kamt, zou het zomaar kunnen zijn dat je de vacht stimuleert nog een keer te gaan ruien! Je kan namelijk de net nieuwe haren onbedoeld uitkammen, waardoor de vacht versneld nieuwe gaat aanmaken, met alle gevolgen van dien! Die haren zullen van mindere kwaliteit zijn: ze zijn doffer, klitten makkelijker en vallen sneller weer uit. Tja, en dat willen we nu juist niet!   (Hierover lees je meer in de blog 'Haar, haar en nog meer haar! Wanneer is die rui klaar?!')

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram