Kattentrimsalon Purr & Fur
goed voor kat en vacht!

Help! Haar, haar en nog meer haar, wanneer is de rui klaar?!

De dagen worden langer, de lente komt er aan! Maar zoals het gezegde luidt: April doet wat hij wil. Nog maar net een week geleden liepen we zonder jas heerlijk in de zon. Nu worden we wakker met een laagje sneeuw. De temperatuur is maar liefst 20’C gedaald en sneeuw, hagel en opklaringen wisselen elkaar in rap tempo af. Maarrrrr…. Feit is wel dat het langer licht is en de kattenvacht dus gaat vernieuwen. Help! Haar, haar en nog meer haar. Alsjeblieft! Wanneer is het klaar?

De kat is in de rui, maar hoe werkt dat dan precies?
De vacht is sinds de herfst in een lange rust geweest. Alle haren waren vernieuwd en de vacht was op volle sterkte. De wintermaanden kon de kat genieten van een volle bos haar. Omdat haren groeien onder invloed van het licht is het logisch dat juist nu de rui begint. Het is maar goed ook. Tijdens de lange rustperiode werd de vacht er niet beter op: de haren droogden uit, schubben gingen uit staan, de vacht werd statisch en zeer klitgevoelig. Het komt er op neer dat de vacht nu gewoon versleten is en vervangen moet worden. Eerst de wolharen, daarna de dekharen. De kattenvacht verhaart in mozaïekpatroon. Fijn! Anders hadden we opeens een kale kat.
Eind maart worden de haren gestimuleerd te gaan groeien, wat inhoudt dat onderin de haarzakjes nieuwe haren worden gevormd. Een paar weken later vallen de eerste oude wolharen al uit en met een week of 6 (tot 8) is de hele wolhaarvacht gewisseld. Nou hoor ik je denken: ‘6 tot 8 weken?! Kan dat niet wat sneller?! Kunnen we niet gewoon een beetje helpen en de kat lekker ontwollen?’

Neeee, niet ontwollen! Er bestaan nog steeds veel misverstanden over wat te doen tijdens de rui. Natuurlijk kunnen we de kat (en daarmee jezelf) een beetje helpen om van de loszittende haren af te komen.  Maar dat doen we niet door extra te gaan kammen en zeker niet door te gaan ontwollen.
Ontwollen is niets meer dan de ondervacht (de wolharen) weghalen. Wat is nou het geval…. Wolharen zijn gemaakt om geofferd te worden en zitten daarom minder goed vast dan de dekharen. Stel je voor dat een kat onder een rozenstruik door loopt. Gelukkig blijft hij niet vast zitten in de doorns, maar de haren die er in vast zitten, laten los. Juist dit fenomeen zorgt er voor dat mensen denken dat er gekamd , gekamd en doorgekamd moet worden, want tja…. Er komen nog steeds haren van de kat af tijdens het kammen. In principe zou je de kat helemaal kaal kunnen kammen, want ook de haren die eigenlijk nog ‘vast’ zitten, trek je er met gemak uit. En als je denkt: ‘Alles wat niet meer op de kat zit, zit straks niet in mijn stofzuiger’, kom je helaas bedrogen uit.

 


Wat er gebeurt als je in de rui de kat probeert te helpen door extra te kammen of door te ontwollen, is dat je dus haren uittrekt die helemaal nog niet vervangen moesten worden. Misschien zijn het wel de net nieuwe haren die verwijderd worden. De leeg getrokken haarzakjes gaan versneld weer nieuwe haren aanmaken, maar omdat de voedingsstoffen al verbruikt zijn, komen er haren van mindere kwaliteit terug. Deze haren zijn doffer van kleur, poreuzer, klitgevoeliger en vallen ook weer sneller uit! Voor je het weet heb je er zelf voor gezorgd dat de rui verlengd wordt! Of erger nog, als je blijft kammen: dat je de vachtcyclus verstoord hebt, wat in kan houden dat je kat in een permanente rui terecht gekomen is. Dit is natuurlijk het láátste wat we willen! Het kan lang, heel lang duren voordat de cyclus weer genormaliseerd is. Sla maar extra stofzuigerzakken in!

Daarnaast heeft de vacht heel belangrijke functies. Het zorgt voor:
- isolatie (het houdt de kat op de juiste temperatuur, bij kou én
  warmte!)
- bedekking
- vormgeving
- vochtregulatie
- bescherming (tegen zon, verwonding en indringers)
- en de vacht is een verzamelplaats van zintuigenHet mag duidelijk zijn dat we de vacht lekker moeten laten zitten en dus niet moeten gaan ontwollen. Maar wat dan? De kat heeft last van al dat losse haar dat hij binnen krijgt (haarballen) en jij hebt er last van, want overal zit haar! Geen paniek…. Gelukkig kunnen we wel iets doen hoor.

Het stappenplan heb ik helemaal beschreven op de ‘seizoenskaart lente’, maar ik zal hier in het kort vertellen wat je kunt doen:


1.      controleer dagelijks de vacht van de kat op beginnende klitten
2.      verwijder kleine klitjes (met vingers of de laatste punten van de combikam)
3.      gebruik een slickerborsteltje of een vochtig microvezeldoekje en boots daarmee 
         het wassen van de kat na (ga dus losjes en in korte bewegingen over de vacht).
         Het microvezeldoekje mag je lekker elke dag gebruiken!
4.      ga niet extra kammen


Hopelijk kun je met deze tips je kat helpen bij het onderhouden en klitvrij houden van zijn vacht. Lukt het je niet, wacht dan niet te lang om een afspraak te maken bij een vachtvriendelijke kattentrimmer (gelukkig worden dat er steeds meer), ook al zit de kat nog midden in de rui. Klitten veranderen snel in vilt. Ontwollen zullen we niet gaan doen, maar klitten en vilt moeten echt wel verwijderd worden en natuurlijk zal de vacht wel goed doorgekamd worden.

Heeft je kat last van een permanente rui? Neem ook dan even contact op met een kat- en vachtvriendelijke trimmer om te bepalen op welke manier er geholpen kan worden.

Heb je interesse in de seizoenskaarten? Ze zitten in het setje bij de combikam, slickerborsteltje, microvezeldoekje en een leuk speeltje voor de kat (zeer binnenkort komt de shop online, met foto's van de setjes). Er zijn verschillende setjes te koop! Ook met 'pracht-vacht' om de vacht makkelijker door te kammen.... De setjes zijn te koop voor € 19,00  en af te halen in de trimsalon. Natuurlijk kan ik ze ook versturen. 

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram