Kattentrimsalon Purr & Fur
goed voor kat en vacht!

Van (katten)kwaad tot erger.....of niet?

Er wordt van katten gezegd dat ze kattenkwaad uithalen, maar wat houdt dat eigenlijk in? Het klinkt niet heel positief…. Toch is het iets heel gewoons en wenselijks! Het is niets meer dan spelen!

En spel is heel belangrijk voor je kat. Natuurlijk om energie kwijt te kunnen, maar ook om banden met kattenvriendjes te versterken, om fit te blijven, verveling te voorkomen en het vermindert stress! Je kat is op zo’n moment bezig met zijn natuurlijke gedrag. Precies wat hij nodig heeft! Tja, en kan hij niet genoeg met natuurlijk gedrag bezig zijn, dan krijg je vanzelf ongewenst gedrag.

Er zijn natuurlijk verschillende soorten spel: sociaal spel, spel met de omgeving en jachtspel. Die laatste; daar kunnen we als mens wel wat hulp bij gebruiken. En dan bedoel ik hulp als ‘de katten helpen spelen’. Daarover straks uitgebreid meer.

Maar eerst sociaal spel
Sociale katten hebben grote behoefte aan sociaal spel. Ze spelen mét elkaar, waardoor hun onderlinge band versterkt. Hier hebben ze ons echt niet bij nodig.  

En dan spelen met de omgeving (ofwel locomotorisch spel)
De katten hebben de ruimte nodig om met hun omgeving te spelen. Iedereen kent het wel, af en toe lijken ze als gekken door het huis te rennen, zomaar... alsof ze achter iets aan zitten dat wij niet zien. We kunnen de katten hier wel een beetje bij helpen; zorg er voor dat de kat er de ruimte voor krijgt, maak ook hoogtes vrij. Dit is goed voor de gezondheid en het algemene welzijn van de kat.

Maar waar we de katten écht bij kunnen helpen, is het jachtspel/prooispel
Net als wij mensen, hebben ook katten hun eigen individuele voorkeuren. Dus niet alle katten vinden hetzelfde speelgoed leuk en niet alle katten vinden dezelfde fase van het spel leuk. (hengel met veren, hengel met sliertjes, hengel met dier, pluimstokje)
Veel mensen denken veel te makkelijk over jachtspel ….. Een beetje heen en weer zwaaien met een hengeltje en dan snel tot de conclusie komen dat de kat helemaal ‘niet wil spelen’. Maar een kat heeft veel meer nodig dan dat! En dus laten we veel kansen om de kat gelukkig te maken onbenut.

Wat gaat er fout? En hoe kunnen we dat beter doen?

  • Oeps…. Denken dat de kat niet van spelen houdt.
Iedere kat heeft het nodig om te spelen en iedere kat wil dat wel. Het jachtinstinct zit nou eenmaal in hem! Als je denkt dat je kat niet wil spelen, dan heb je alleen nog niet ontdekt wat hij wel leuk vindt. Dus…. Experimenteer. Probeer eens verschillende soorten speeltjes uit (pluimstokjes, hengels, fladderend, kronkelend over de vloer). Denk hierbij ook aan verschillende groottes en geuren en speel eens op verschillende hoogtes.


  • Oeps…. Alleen maar 1 fase van de jacht stimuleren.

De jacht bestaat niet alleen maar uit het achterna zitten van de prooi. Het is de bedoeling de prooi achterna te zitten en te vangen, te doden en op te eten. Dus als je met een hengel aan het spelen bent, laat je kat zijn prooi dan af en toe ook echt te pakken krijgen.  Sommige katten hebben ook de behoefte om de prooi ‘dood te trappelen’ (zorg dan voor iets met geur en experimenteer daar ook weer mee. Dat kan je ook los van het jagen doen: geef eens een prooi met geur en kijk maar eens wat hij er mee doet) of ook op te eten (strooi  bijvoorbeeld na afloop wat brokjes, of iets lekkers).

 Mousemunch trappelt zij
prooi dood.

  • Oeps…. Met handen en voeten laten spelen.


Jachtspel is geen quality time tussen mens en dier. Hij is een solitaire jager en heeft ons niet nodig. Het lijkt misschien grappig om lekker wild met je kitten te gaan spelen door flink over zijn buik te ‘aaien’, maar als hij nu leert dat handen dingen zijn om mee te spelen, zal hij ook als volwassen kat al zijn pootjes om je hand slaan en gaan trappelen en bijten. Of zomaar je vingers pakken terwijl je nietsvermoedend lekker op je laptop bezig bent. Dan is het opeens veel minder leuk….. en je kat snapt echt niet wat hij ‘fout’ doet.

  • Oeps…. Met meerdere katten tegelijk spelen.

Het lijkt heel leuk, en je denkt misschien dat de katten leuk samen spelen, maar een kat jaagt nou eenmaal alleen, dus als je een jachtspel doet, doet hij dat ook graag alleen!


  • Oeps…. Te lang spelen.

Als je maar door blijft gaan met de hengel, kan je kat niet anders dan door blijven jagen. Zijn instinct zorgt daarvoor. Stop dus na een paar minuten, ga niet door totdat de kat helemaal afgemat is en hijgt.


 
Ik ben heel benieuwd naar je bevindingen! Maak je ook een filmpje? Als je die naar mij stuurt/appt, zal ik hem op mijn facebookpagina plaatsen!

Tenslotte heb ik nog een leestip voor je! Je kunt een gratis e-book downloaden van How to Cat. In dit e-book staan 25 kattenspelletjes...

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram